Yoga ve beslenme arasındaki önemli uyum

yoga ve beslenme
Yoga ve Beslenme

Yogayla ilgilenen birçok kişi kendine nasıl beslenmesi gerektiğini sorar.vejetaryen mi yoksa vegan mı olmanız gerektiği, alkol ve tütün ürünlerinden tamamen uzak durmanız mı gerektiği, günde kaç öğün yemek yemeniz gerektiği gibi sorular sıklıkla soruluyor.

Ahimsa (şiddetsizlik), yoga felsefesinin temel taşlarından biridir ve canlılara zarar vermeden onları beslemenin önemini vurgular. Bazı yoga okulları vegan beslenmeyi ve et ve süt ürünlerinden kaçınmayı vurguluyor.

Bu arada benzer şiddetsizliği bedenlerimize karşı da göstermeliyiz. Fiziksel enerjimizi ve canlılığımızı tüketen, sağlığımızı tehlikeye atan, zihinsel dengemizi bozan yiyecekler yemek, bilinçli hareket ettiğimizde kendimize karşı uyguladığımız bir şiddet biçimidir.

İhtiyacınızdan fazlasını yemeyin, istiflemeyin ve doğru miktarda yiyecek tüketin. Yoga bize bilinçli olmayı, günlük yaşamın koşuşturmasından uzaklaşmayı, yavaşlamayı öğretir. Yavaş yemek, yemeğinizi iyice çiğnemek ve kendinizi tok veya aç hissedene kadar yememek aşırı yemeyi önlemeye yardımcı olabilir.

Yoga yaparken neler yenilmeli ve içilmeli – Yoga ve Beslenme

Ne yediğimiz kadar kaçındığımız şeyler de önemlidir. İdeal yoga diyetinin satvik gıdalara dayandığı söylenir. Taze sebzeler, meyveler, tahıllar, baklagiller, tohumlar, kuruyemişler, hafif baharatlar ve doğal tatlandırıcılar sattvik kabul edilir. Yüksek besin değeri ve kolay sindirimi ile karakterizedir. Bunun tersi ise bedeni ve zihni aşırı uyaran rajasik gıdalar veya halsizliğe ve tembelliğe yol açan tamasik gıdalardır. Tamasik ve rajasik gıdalar genellikle her türlü et ve süt ürünlerini, balıkları, soğanları, sarımsakları, mantarları, olgunlaşmış veya çiğ meyve ve sebzeleri, tatlı ve tuzlu unlu mamulleri, alkolü ve çok baharatlı baharatları, artıkları ve bayat yiyecekleri içerir. Yaşamsal enerjiyi tüketen, vücutta yorgunluğa, zihinde karışıklığa neden olan yiyeceklerden kaçınmak yoga uygulamasını destekler.

 

Beslenmenin vücuda etkisi Yoga ve Beslenme

Bedenimiz aklımıza bağlıdır. “Ne yersen o’sun” ilkesinden yola çıkan bir düşünceyle, yiyecek, bedene ve zihne saflık getirir. Vücudumuz hafifler ve hareket kabiliyetimiz artar. Zihinsel olarak kendimizi daha huzurlu ve sakin hissederiz. Yediğimiz yemeğin bize ne kadar iyi hissettirdiğini, her yemekten sonra hissettiğimiz duygudan anlayabiliriz. Beslenmenizi nasıl planladığınızın, yemeklerinizi nasıl hazırladığınızın, mevsime, iklime ve günlük aktivitelere göre yaptığınız seçimlerin bilincine vardığınızda beslenme bir bilinç egzersizi haline gelir. Nasıl yemeniz gerektiğine dair belirli kurallara uymak yerine vücudunuzu dinlemeye odaklanarak yanıt vermek daha gerçekçi ve sürdürülebilirdir. Yoga felsefesinin temel ilkelerinden biri olan svadhyaya (kendini inceleme), vücudumuzu nasıl tanıdığımızı ve beslenme ihtiyaçlarını nasıl anladığımızı ortaya koyar.