Altın zeytinyağı, esas olarak zeytinlerden yapılan bir meyve suyudur yani bu yazımızda bu mucize bitkinin yani zeytinyağının faydaları ve bu faydalardan bahsedeceğiz. Zeytin, Anadolu'ya özgü bir bitkidir. 6000 yıl önce İran, Suriye ve Filistin'den Akdeniz havzasının geri kalanına yayılan dünyanın en eski kültür ağaçlarından biridir. Kültür, yazılı dil yaratılmadan önce ortaya çıktı. Bilinçli zeytinyağı üretimi M.Ö. 2500 yıllarında başlamıştır. M.Ö.
Fenikeliler zeytin ağacını Afrika'nın Akdeniz kıyıları ve güney Avrupa boyunca yaydı. Zeytin, M.Ö. 1. yüzyılda, M.Ö. 2000 yıllarına tarihlenen Mısır mezarlarında bulunmuştur. Zeytin kültürünün tarihi, zeytinyağını kralları ve muzaffer atletleri meshetmek için kullanan Yunanlılara ve daha sonra Romalılara kadar uzanır.
Romalıların fetihleri ve yayılmaları sırasında zeytini yanlarında taşımaları nedeniyle zeytinin Akdeniz tarihi boyunca kültürlerde temel bir rol oynadığını söylemek yanlış olmaz. Tarih boyunca zeytin sanatta, ticarette, teknolojide ve iş dünyasında var olmuş, zenginliğin, prestijin ve barışın simgesi olmuştur. Hipokrat zeytinyağının doğal iyileştirici güçlere sahip olduğuna inanıyordu. Yaraları ve travmaları tedavi etmek için zeytinyağı bazlı merhemleri kullanan ilk doktor olarak biliniyor. Orta Çağ'da birbiri ardına yeni iyileştirici özellikler tanıtıldı. Boğaz ağrıları, kesikler ve morluklar için iyi bilinen bir ilaçtır.
Zeytinyağı birçok kullanım alanıyla günlük yaşamın bir parçasıydı ve zeytinle birlikte beslenmenin temelini oluşturuyordu. Hıristiyan yerleşimciler yiyecek ve tören amaçlı olarak Kaliforniya'ya üzümlerin yanı sıra zeytin ağaçları da getirdiler. Son 100 yılda zeytin Kuzey ve Güney Amerika, Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya'ya yayıldı.
Zeytinyağının Sağlığa Faydaları
Bugün zeytinyağının şifalı ve besleyici faydaları hakkında ne biliyoruz? Aslında çok fazla var. Ancak birçok popüler yiyecek gibi zeytinyağı da oldukça tartışmalıdır. Farklı sıklıkta ve farklı sonuçlara sahip birçok çalışma bulunmaktadır. Ancak çoğu kişi, yağ asidi ve antioksidan içeriğinin sağlık açısından güçlü faydalar sağladığına dikkat çekiyor.
Zeytinyağının üç ana kalitesi vardır: rafine, sızma ve sızma. Sızma en az işlenmiş ve en sağlıklı olanıdır. Doğal yöntemler kullanılarak elde edilir ve saflık ile tat ve koku gibi bazı duyusal özelliklere göre standardize edilir. Bu tür zeytinyağı, orta miktarda E ve K vitaminleri ile birçok faydalı yağ asidi içerir ve antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Bu yağdaki en önemli antioksidanlar arasında antiinflamatuar özelliklere sahip oleocanthal ve LDL (kötü) kolesterolü oksidasyondan koruyan bir madde olan oleuropein bulunur. Son araştırmalar, sızma zeytinyağındaki polifenollerin kardiyovasküler hastalıklara, ateroskleroza, felce, beyin fonksiyon bozukluklarına ve kansere karşı koruma sağlayabileceğini bulmuştur.
Zeytinyağının En İyi Kullanım Alanları
Artık zeytinyağını eski Yunanlıların yaptığı gibi sporcuları veya ölmek üzere olan kişileri kutsamak için kullanmıyor olabiliriz, ancak zeytinyağının hâlâ sunabileceği çok şey var. Harika kullanımlara sahip olduğunu belirtmek önemlidir. Elbette her şeyden önce yemeğe eşsiz bir tat kattığı açıktır.
Kahvaltıda çıtır baget batırın. Kaliteli zeytinyağına tuz, taze çekilmiş karabiber, doğranmış biberiye, balzamik sirke ve dilediğiniz diğer ot ve baharatları ekleyin.
Zeytinyağını kullanmanın en lezzetli yollarından biri onu peynirle birleştirmektir. İhtiyacınız olan tek şey lezzetli peynir ve zeytinyağıyla dolu bir tabak. Biraz baharat eklemek isterseniz üzerine biraz taze biber sürün.
Sandviçlerin üzerine dökün. Garip gelebilir ama mayonez gibi doymuş yağ oranı yüksek baharatlar kullanmak yerine neden her ekmek dilimine birkaç damla zeytinyağı eklemiyorsunuz? Beyaz peynir, domates ve zeytin dilimleri Özellikle bir sandviçle çok iyi gider. birkaç dilim.
İnanılmaz derecede kolay bir atıştırmalık için yoğurda biraz zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyin. Sonuç, sağlıklı ve doyurucu bir atıştırmalıktır.
Düzenli cilt bakım rutininize ekleyin. Doğrudan nemlendiricinin üzerine uygulayın. Alternatif olarak, nemlendirici ve peeling etkisi sağlamak için kahve telvenize birkaç damla karıştırabilirsiniz.