Köpeklerde Ağız ve Diş Sağlığı nı korumak aynı zamanda genel sağlıklarını da desteklemek anlamına gelir. Özellikle ağız ve diş eti hastalıklarına yatkın olan ırklarda diş bakımını ihmal etmemek çok önemlidir. Ağız kokusu, diş rengi değişikliği, diş eti iltihabı, ağızda kanama veya çiğneme alışkanlıklarındaki değişiklikleri içerebilen diş ve diş eti hastalıkları, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir ve köpeğin sağlığını önemli ölçüde etkileyebilir. Ayrıca köpeklerde diş bakımı ihmal edilirse ve fırçalama günlük rutinin bir parçası değilse plak ve tartarın oluşumu ve ilerlemesi nedeniyle diş kaybedilebilir. Köpeğinizin diş etlerini ve genel ağız ve diş sağlığını korumak için doğru bakım rutinlerini takip etmeli, köpeğinizin yaşam evresine uygun, tam ve dengeli içeriklere sahip ürünleri seçmelisiniz. Bu yazıda köpeklerde sık görülen ağız ve diş sorunları hakkında bilgilerin yanı sıra köpeğinizin diş etlerini ve dişlerini korumaya yönelik ipuçları bulacaksınız.
Köpeklerde en sık görülen ağız ve diş sorunları nelerdir?
Köpeklerin diş sağlığı çeşitli nedenlerle ve farklı şekillerde bozulabilir. Örneğin köpeklerde diş çürümesi insanlara göre daha az yaygın olsa da çeşitli diş hastalıkları köpeklerin sağlığını ve refahını olumsuz yönde etkileyebilir.
- iltihaplanma ve diş eti hastalığı,
- ağız tümörleri,
- Dişlerin hizalanmasıyla ilgili sorunlar ve bunun sonucunda ortaya çıkan çiğneme zorluğu
köpeklerde en sık görülen ağız ve diş sorunları arasındadır.
Periodontal hastalık ile evcil hayvan sağlığı arasında göz ardı edilmemesi gereken yakın bir bağlantı vardır. Periodontitis belirtileri özellikle 3 yaşından itibaren köpeklerde daha sık görülür. Her zaman olduğu gibi erken tanı ve tedavi önemlidir. Periodontal hastalık böbreklerde, karaciğerde ve kalp kaslarında sorunlara neden olabilir ve bu da sağlığınızı ve sağlığınızı, özellikle de ağrıyı etkileyebilir.
Düzenli veteriner muayeneleri ve düzenli diş bakımı da köpeğinizin diş ve diş etlerinin sağlıklı kalmasında kritik bir rol oynar. Ayrıca köpek maması seçerken de dikkatli olmalısınız.
Köpeğinizin ağız sağlığını korumak için neler yapabilirsiniz?
Köpeğin ağız ve diş sağlığının korunması için bakım rutinlerinin oluşturulması tavsiye edilir. Diş sağlığına ve doğru beslenmeye faydalı olan oyuncaklar, ağız ve diş sağlığının kapsamlı bir şekilde korunması açısından da büyük önem taşıyor.
Köpeklerin dişleri fırçalanmalı
Köpeklerin dişleri, köpek diş macunu ve onlara özel tasarlanmış diş fırçasıyla düzenli olarak fırçalanmalıdır. İnsan diş macununun bileşenleri köpeklere zararlı olduğundan, köpeğinizin dişlerini fırçalarken doğru diş macununu seçmek önemlidir. Dişlerinizi fırçalamak için diş fırçası seçimi de dikkatli yapılmalıdır. Büyük cins köpekler için insan diş fırçaları tercih edilirken, orta ve küçük cins köpekler için diş fırçasının küçük olması gerekmektedir. Bu bağlamda köpek diş fırçası çeşitlerini kontrol etmeniz ideal olacaktır.
Köpeklerin ağız sağlığını korumak için haftada 2-3 kez düzenli diş fırçalamanın da bakım rutinine eklenmesi gerekir. Mümkünse haftanın her günü dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Evlat edinmenin ardından erken dönemlerde bu bakım sürecine alışılması ve dişlerini fırçalamaya yönelik olumlu bir tutum geliştirmelerinin teşvik edilmesi önerilir.
Diş sağlığına faydalı oyuncaklar alınmalı
Oyun ve egzersiz, köpeklerin fiziksel ve zihinsel sağlıklarını geliştirmelerine yardımcı olur. Keyifli vakit geçirmelerini sağlayacak köpek oyuncaklarını seçerken oyuncağın özelliklerini değerlendirmeniz tavsiye edilir. Bazı köpek oyuncakları, köpeğinizin ağız sağlığını korumak için özel olarak tasarlanmıştır. Kemikleri çiğnemenin yanı sıra, çiğnerken dişleri temizleyen oyuncaklar dişlerin temizlenmesine ve güçlenmesine yardımcı olabilir.
Köpek maması diş sağlığını iyileştirmek için özel olarak tasarlanabilir. Mamanın şekli ve/veya içeriği köpeklerde plak ve tartar oluşumunu engelleyebilir. Ödül gıdalarının spesifik kalitesinin değerlendirilmesi seçimde yardımcı olabilir.
Düzenli veteriner kontrolleri ihmal edilmemelidir.
Daha önce de belirtildiği gibi köpeklerde periodontitisin ilk belirtileri genellikle ilk 3 yıldan sonra ortaya çıkar. Düzenli taramalar sayesinde olası semptomlar erken tespit edilebilir ve sorun daha da kötüleşmeden gerekli tedaviye başlanabilir. Veteriner hekimler de zaman zaman köpeklere diş temizliği önermektedir ve bu işlem kliniklerde de rahatlıkla ve güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Düzenli kontroller köpeklerin diş hastalıklarına yakalanma olasılığının arttığını ortaya çıkarırsa, dişleri güçlendiren ve bağışıklık sistemini destekleyen takviyeler önerilebilir. Bu, ağız ve diş sağlığı sorunları riskini azaltabilir. Bu noktada köpeklerde diş hastalıkları konusunda farkındalık yaratmak da mantıklı olacaktır. Köpeğinizin nefesi normalden daha fazla kokuyorsa, tükürük üretimi artmışsa, yemekten kaçınıyorsa, mama kabının başına oturup acı çektiğini belirten sesler çıkarıyorsa, kilo vermeye başladıysa dişlerde değişiklik varsa hemen muayeneye gidilmesi tavsiye edilir.
Ağız ve diş sağlığı için doğru beslenme önemlidir
Cinsine, yaşına, genel sağlığına ve aktivite düzeyine uygun bir beslenme, köpeklerin mutlu, sağlıklı bir yaşam sürmesi için temel ihtiyaçlardan biridir. Doğru köpek mamasını seçmek aynı zamanda köpeklerin ağız ve diş sağlığını da potansiyel olarak destekleyebilir. Taneli yapısı sayesinde çiğnendiğinde dişleri temizleyen, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde diş sağlığını destekleyen bir köpek maması seçmek kısa, orta ve uzun vadede olumlu faydalar sağlar.